Dôchodcom s exekúciou zostane aspoň životné minimum

10.07.2013 Bratislava

Bratislava 10. júla 2013 – Od 1. novembra budú mať dôchodcovia garantované, že aj keď bude voči nim vedené exekučné konanie, každý mesiac im zostane najmenej celá suma životného minima. Naopak, prísnejšie podmienky budú platiť pre tých občanov, ktorí páchajú priestupky. Vyplýva to zo zmeny nariadenia vlády Slovenskej republiky o rozsahu zrážok zo mzdy pri výkone rozhodnutia, ktorú dnes vláda schválila na návrh Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky.
V súčasnosti dosahuje základná suma, ktorá sa nesmie zraziť povinnému z jeho mesačnej mzdy, vrátane poberateľov dôchodkových dávok, iba 60 percent zo životného minima. Množstvo dôchodcov, ktorí sa dostali do problémov so splácaním úverov, tak mesačne musí vyžiť zo sumy nižšej ako 120 eur. Po novom bude patriť dôchodcom celá suma životného minima, teda 198,09 eura.
„Nemôžeme akceptovať to, že čoraz viac dôchodcov, ktorí nemajú možnosť iných príjmov, musí mesačne prežiť zo sumy nižšej ako je životné minimum, čo ich vytláča na okraj spoločnosti,“ povedal minister spravodlivosti Tomáš Borec.
Novela nariadenia reaguje aj na informácie avizované Sociálnou poisťovňou, ktorá poukazuje na zhoršovanie sociálnej situácie časti poberateľov dôchodkových dávok hraničiacej až so sociálnou exklúziou.
Nariadenie vlády SR bude, naopak, prísnejšie vo vzťahu k ľuďom, ktorí úmyselne porušujú zákony. V záujme zvýšenia účinku postihu, respektíve jeho preventívneho pôsobenia, sa znižuje hranica chráneného príjmu páchateľov vybraných priestupkov. Ministerstvo takúto zmenu zapracovalo do návrhu nariadenia vlády SR na podnet Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.
Základná suma, ktorá sa nebude môcť páchateľovi vybraných priestupkov zraziť pri výkone rozhodnutia, bude znížená na 50 percent životného minima na plnoletú fyzickú osobu. Táto úprava súvisí s pripravovanou zmenou zákona o priestupkoch, ktorý by mal do budúcna umožňovať výkon rozhodnutia o uložení pokuty za priestupok aj zrážkami z dávok sociálneho poistenia, pomoci v hmotnej núdzi alebo z rodičovského príspevku, ktoré inak nemožno postihovať exekúciou. Pôjde napríklad o priestupky na úseku zdravotníctva, priestupky proti verejnému poriadku, priestupky proti občianskemu spolunažívaniu, priestupky proti majetku či priestupok ohrozenia výchovy a vzdelávania dieťaťa alebo zanedbania starostlivosti o povinnú školskú dochádzku dieťaťa. Zmenu zákona o priestupkoch pripravilo Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR v rámci návrhu zákona o pomoci v hmotnej núdzi.
 
Mgr. Pavol Kubík
Ministerstvo spravodlivosti SR
 
 

Vyberte región